De oprichter van Damoi Kwaï

Hoofdtrainer en stichter
Ju-Taï Jitsu Scholen Damoi Kwai
SHIHAN-HANSHI, Guy De Waële

Shihan Guy De Waële is geboren te Gent op 21 januari 1951 en is begonnen op 1 september 1963, in de eerste en enige Ju-Jitsu school, Kawaïshi-Funakoshi Kwaï te Gent, Klein Turkije, in de ‘Rode Hoed’ , bij Senseï Prof. Pieters A.

In het sportjaar 1972 nam hij de school over van zijn Senseï en volgde zelf lessen verder bij de volgende Senseï’s:

  • Schonewille / Ju Jitsu / Nederland
  • Hernaez / Taï Jitsu / Frankrijk
  • Minuro Mochizuki / Nihon Ju–Taï Jitsu / Japan
  • Sato / Judo / Japan
  • Floquet / Aïki Jitsu / Frankrijk
  • Clarck / Ju Jitsu – Kobudo / Engeland

Hij stichtte in 1975 zijn eerste school te Melle onder de naam Damoi Kwai. De betekenis is als volgt:

DAMOI = klasse voor de samurai
KWAÏ = club of school

De tweede locatie volgde in 1982 te Zaffelare.

Tijdens zijn ju-jitsu carrière, behaalde hij veel onderscheidingen zoals zijn titel van Shihan in Nederland en Sportlaureaat 1997 in eigen gemeente, Lochristi.

Ter gelegenheid van zijn 40 jaar beoefening en promoten van de sporttakken Ju- en Tai-Jitsu mocht hij, na de stage van 27/04/03, een 7 de Dangraad (Kyoshi-graad) in ontvangst nemen van Shihan Magda De Sutter.
Bovendien is de Shihan daar ook gehuldigd voor de verjaardag van de twee scholen: 30 jaar Melle & 20 jaar Zaffelare.

Op 20/09/2009 tijdens de Open Budo stage te Zaffelare werd Shihan Guy De Waële gehuldigd voor het 35-jarig jubileum van zijn school te Melle en het 25-jarig jubileum van zijn school te Zaffelare.

Aldaar werd zijn 8ste Dan Ju-Jitsu uitgereikt uitgaande van de Beheer- & Dojoraad van de Damoi-Kwaï bij wijze van erkentelijkheid en de voormelde jubilea van zijn scholen. Dit werd hem tevens persoonlijk overhandigd door Kaiden Shihan Magda De Sutter van Antwerpen.

Tijdens de huldiging van de nieuwe Budozaal in de sporthal ’t Veerleveld te Zaffelare en in aanwezigheid van de heer Burgemeester Yves Deswaene op zondagnamiddag 24 september 2017, werd zijn 9de Dangraad (Kudan) overhandigd uitgaande van de Beheer- & Dojoraad van de Damoi-Kwaï met als supervisor Senseï André Le Capitaine , voormalig secretaris-generaal van de International Martial Arts Federation (IMAF) Europe , op basis van zijn jarenlange ervaring in het Ju-Taï-Jitsu (thans 61 jaar).